Erasmus+: Gremo v Istanbul

MEDNARODNA IZMENJAVA

ECO- GREEN ISTANBUL, Turčija  22. 2. – 2.3. 2020

Erasmus+ ponuja možnost vključitve mladih v projekte evropske unije in finančno podporo ustanovam ter organizacijam, z namenom uresničevanja strategije Evropa 2020. Na pobudo DRPD Novo mesto, ki uspešno deluje na področju mednarodnih povezav in izmenjav že vrsto let, smo se odločili, da mladim (in malo manj mladim) prostovoljcem, trenerjem in igralkam TPV Volley, ki na takšen ali drugačen način pripomorejo k boljšemu delovanju naše organizacije, omogočimo mednarodno izmenjavo v Istanbulu v Turčiji.

Osem dnevnega druženja se je udeležilo 60 mladih iz 7 držav: Turčije, Litve, Estonije, Velike Britanije, Češke in Slovenije. Namen je bil spoznavanje novih kultur, izmenjava dobrih praks iz posamezne države in ekološko osveščanje. Vsaka država je na 2 urnih delavnicah predstavila primere ekološkega osveščanja iz svojega lokalnega okolja. Predstavili smo projekt novomeške Komunale, ki je preko igrice nekaj sto otrokom predšolske in šolske vzgoje predstavil ločevanje odpadkov. Kot športna organizacija smo pokazali novo pridobljena igrišča odbojke na mivki in naše programe strmo vzhajajočega športa.

Poskrbeli smo za aktivno ogrevanje, kjer smo udelžence razgibali z brain gym vadbo in z njimi v mešani zasedbi odigrali odbojkarsko tekmo. Vestno smo zapisovali team building igre in tradicionalne plese ostalih držav, ki jih bomo uporabili pri našem delu z mladimi. Vsaka država je organizirala kulturni večer, na katerem je preko filmčkov, zabavnih iger in kulinarike predstavila svojo državo. Na slovenskem kulturnem večeru smo imeli pustno rajanje, ki ni nikogar od udeležencev pustilo ravnodušnega. V program je bil vključen tudi ogled Istanbula, kjer smo se čudili veličastnosti Hagie Sofie in barantali na Gran Bazarju. Po pestrem, glasnem, prometnem dnevu v Istanbulu, smo se naslednji dan umirili na trekingu v naravi.

Domov smo se vrnili bogatejši za novo mednarodno izkušnjo. Pridobili smo nova neformalna znanja pri delu z mladimi, izboljšali znanje angleščine, znali pravilno umestiti na zemljevid Estonijo in predvsem smo hvaležni za nova prijateljstva. Domov smo prišli polni novih idej in navdiha, motivirani za nadaljnje delo.

V TPV Volley se bomo še naprej trudili, da bomo našim članom dali možnosti potovanj po Evropi v okviru erasmus+ mednarodnih povezav.

IMATE VPRAŠANJE?

Pišite nam!

GOR