100 DEKLET NA PRAVI POTI

100 deklet na pravi poti je projekt, ki ga že vrsto let izvajamo v klubu kot dodatno izobraževalno dejavnost, ker želimo s celostnim pristopom omogočiti mladim, da odrastejo v uspešne, zdrave in dobre osebe s pozitivno samopodobo.

Projekt izvajamo v obliki delavnic v sodelovanju z zunanjimi izvajalci, ki delujejo na različnih področjih in ob podpori MO Novo mesto.

Smučanje na Gačah

Mladim smučarskim mojstrom in tudi tistim, ki to še niso, smo organizirali 2 smučarska dneva na Gačah, kjer so se z učiteljico smučanja Tjašo učili svojih prvih zavojev ali pa se pogumno spuščali od vrha smučišča do vznožja. Poleg smučanja smo imeli povezovalne dejavnosti na snegu z željo, da bi mladi preživljali več časa zunaj, tudi v hladnih zimskih dnevih.

Plezanje na Košenicah

V dvorani na Košenicah, ki se postavlja s sodobnimi plezalnimi stenami in pod budnim očesom učiteljev plezanja, smo izvedli delavnico plezanja. Mladi so se lahko poskusili v plezanju na stenah različnih težavnostnih stopenj. Poskusili so čare plezanja, urili tehnike plezanja in spoznali nov način preživljanja prostega časa, ko so noči dolge in dnevi kratke. Svoje spretnosti lahko v poletnih mesecih prenesejo v hribovito in gorato okolje s katerimi se ponašajo naši kraji.

Prostovoljstvo v športu

Vedno bolj se zavedamo pomena prostovoljstva v športu. Število prostovoljcev v klubu raste, kar nas veseli. Za naše mlade prostovoljce in tiste, ki bi to radi postali, smo v sodelovanju z izkušeno novomeško organizacijo DRPD organizirali delavnico in predstavili prednosti prostovoljstva.

Supanje na Krki

Letos nas je toplo grelo novomeško sonce, zato smo že meseca junija našim mladim športnikom in športnicam dali vesla v roke in jih postavili na sup na prenovljeni plaži na Loki. Pod mentorstvom osebja Zavoda Novo mesto smo jih naučili uspešno krmariti po reki Krki. Občasno se je veslanje končalo s skupinskimi skoki v dolenjsko lepotico, ki je v zadnjih nekaj letih ponovno primerna za kopanje in ponuja obilo vodnih rekreativnih aktivnosti.

Lončarska delavnica

Danes rokodelstvo izgublja vrednost in pomen, zato smo našim mladim predstavili rokodelko Andrejo, izjemno lončarko, ki nas je popeljala v svet lončarstva. Predstavila je materiale, ki so primerni za oblikovanje lončarskih izdelkov, tehnike in barve ter nam s spretnimi prsti pokazala moč kreativnosti. Poskusili smo se v izdelavi posodic in ugotovili, da je veliko kreativnosti tudi v nas samih.

Varno na spletu

Življenja brez spleta si v današnjih časih ne moremo predstavljati. Okno v svet nam nudi veliko informacij in zabave, ob enem pa tudi pasti in nevarnosti. Mlade je treba ob prvem stiku s spletom naučiti varne uporabe. Naši prostovoljci Anamarija, Eva in Jaka so znanje na tem področju pridobili na usposabljanju v Bruslju in ga v okviru 4 delavnic predali našim mladim z željo, da bi splet uporabljali previdno in se ognili nevarnostim in pastem, ki jih prinaša s seboj.

Svet čebel

Živimo v deželi čebel, zato smo se odločili, da svet čebel približamo mladim. Čebelarka Andreja nas je vodila skozi svoj medeni vrt do panjev. Poučila nas je o vlogi čebel, povedala zakaj je med tako zdrav, kaj pomeni api terapija in nas popeljala v senco pod krošnjami dreves, kjer smo ustvarjali svečke iz čebeljega voska.

Solidarnost

V zahodnem svetu, kamor spada tudi Novo mesto, živimo v blagostanju. V okviru evropskega projekta INSIDes so nas obiskali športni delavci in prostovoljci iz Brazilije, ki so z nami delili zgodbe otrok, ki take sreče nimajo. Odločili smo se, da pobrskamo po svojih omarah in športno opremo, ki je ne potrebujemo več, podarimo brazilskim vrstnikom. Velik paket opreme, v katerega smo dodali tudi naše ribice in sporočilca, je romal k brazilskim otrokom. Sveta (še) ne bomo spremenili, smo se pa učili sočutja in solidarnosti z upanjem, da bodo nekoč vsi otroci tega sveta imeli varno in brezskrbno otroštvo.

IMATE VPRAŠANJE?

Pišite nam!

GOR