Vročica evropskega prvenstva

Slovenijo je zajela vročica Evropskega prvenstva. V Areni Stožice Slovenci naskakujejo novo medaljo, ki so jo prvič osvojili leta 2015, ko so si okoli vratu obesili srebro. Fantastične predstave naših fantov v fantastičnem vzdušju v Stožicah so zagotovo inspiracija vsem nam. Veseli nas, da smo tudi mi del te zgodbe. Organizirali smo dva avtobusna prevoza v Ljubljano, kjer smo z večtisočglavo publiko navijali za naše.

V evforiji evropskega prvenstva v odbojki smo poiskali informacije o razvoju evropskih tekmovanj in izvedeli, da je Evropsko prvenstvo leta 2019 prvo, ki ga skupaj gostijo štiri države in je tako nov mejnik v razvoju odbojke v Evropi. Povečalo se je tudi število ekip, ki so dobile pravico nastopa. Namesto dosedanjih 16 lahko na prvenstvu stare celine spremljamo 24 najboljših reprezentanc.

Vse to verjetno že veste, a marsikaj o tem atraktivnem športu, niste vedeli. Do zdaj ...

Odbojko je davnega leta 1985 iznašel ameriški učitelj športne vzgoje William G. Morgan, ki je želel ustvariti uravnoteženo mešanico košarke, bejzbola, rokometa in tenisa ter šport, ki ga lahko prakticirajo tudi starejši.

Odbojka (v originalu volley ball) se je prvotno imenovala mintonette. Ime je navdahnila oblika igrišča, ki spominja na tistega iz badmintona, a se je Morgan kasneje strinjal, da se športno panogo preimenuje v nekaj, kar bolj odseva naravo športa. Kot eno besedo so jo začeli uporabljati leta 1952.

Pred pojavom žoge za odbojko, so odbojko igrali z dušo košarkarske žoge. Servis so prvič vpeljali leta 1916 na turnirju na Filipinih. Servis so takrat imenovali bomba, serverje pa bomberinase.

Sprva so bila pravila zelo preprosta in še nista veljali pravili treh dotikov (sprejem, podaja, udarec) ter šestih igralcev. Igralci so zgolj morali žogo ohraniti v zraku, točka pa je bila oddana, ko je eni od ekip padla na tla.

Do leta 1920 je odbojka postala globalni šport, takrat pa se je uveljavilo tudi pravilo treh dotikov in že dovoljeval tudi skok servis.

Prvi uradni dvoboj odbojke na mivki z dvočlansko ekipo se je odigral leta 1930. Odbojka na mivki se je igrala že prej – prva igrišča so nastala že v dvajsetih letih v Santa Monici (Kalifornija) – a šele takrat je Paul Johnson prišel na idejo, da bi se igrala v tem formatu.

Odbojka je na olimpijskih igrah debitirala leta 1964 v Tokiu. Prvič se je na olimpijadi sicer pojavila že leta 1924 v Parizu, a kot resen šport je niso obravnavali vse do Tokia.

Prvo svetovno prvenstvo v odbojki za moške je bilo organizirano leta 1949, leta 1952 pa še za ženske. Največ evropskih naslovov ima Rusija, ki je tudi branilka naslova.

Odbojka ima zelo dolgo zgodovino v Novem mestu. V klubu je v nastajanju kronika odbojke na Dolenjskem, ki bo izšla konec leta 2019.

22. 9. 2019

IMATE VPRAŠANJE?

Pišite nam!

GOR